Vůjtek berie Daňa s Haščákom, Kopecký priletí do Helsínk v stredu

29.04.2013 Bratislava

Bratislava 29. apríla (TASR) -Na majstrovstvá sveta pocestuje so slovenskou hokejovou reprezentáciou aj dvojica Marcel Haščák a Marko Daňo. Na pondelkovej tlačovej konferencii v rámci záverečného zrazu národného tímu v Bratislave to uviedol tréner Vladimír Vůjtek. Ten uzavrel nomináciu na šampionát, do ktorej sa nezmestili útočníci Andrej Šťastný a Ján Sýkora.

"Všetci štyria útočníci, ktorých sme mali na čakačke, boli približne na rovnakej úrovni. Kolektívnym rozhodnutím sme prišli k názoru, že na šampionát nepôjdu Andrej Šťastný a Ján Sýkora," uviedol reprezentačný tréner.

Dve posily z NHL


Vůjtek bude mať na MS k dispozícii dve posily z NHL. Už dávnejšie prisľúbil účasť Andrej Sekera, obranca Buffala sa pripojí k tímu v stredu vo Viedni a spolu s mužstvom odletí do Helsínk. V nedeľu potvrdil štart na MS aj Tomáš Kopecký z Floridy, naopak, padol príchod Mariána Gáboríka z Columbusu, ktorý neprešiel výstupnými zdravotnými testami v klube.

"Oproti vlaňajšiemu šampionátu máme v kádri o dvoch hráčov z NHL menej. Čakali sme, že ich príde viac. Pokiaľ však neabsolvujú medicínsku kontrolu, nikdy neviete, na čom ste," pokračoval Vůjtek a ku Gáboríkovej neúčasti dodal: "Zaskočilo nás to. Mali sme s ním dohodu, že keď jeho tím vypadne a bude zdravý, tak nás posilní. Ako sa ukázalo, cez tú zdravotnú prehliadku neprešiel. Nie je to vždy v rukách hráčov, rozhoduje lekár a manažéri tímu."

Kopecký priamo do Helsínk


Kopecký by mal v stredu priletieť priamo do Helsínk. "Tomáš mi volal v nedeľu večer hneď po prehliadke a okamžite mi oznámil, že ide. Rozhodli sme sa, že ho zaradíme na ľavé krídlo prvej útočnej formácie k Brankovi Radivojevičovi a centrovi Romanovi Kukumbergovi," informoval český kouč, ktorý nebude zasahovať do zloženia ďalších troch útokov z posledného prípravného stretnutia s Nórskom. Haščák s Daňom budú ako 13., respektíve 14. útočník trénovať s tímom v dejisku MS a zostanú na čakacej listine.

Vůjtek už v sobotu po zápase s Nórskom (1:2 pp) vyškrtol z nominácie trio obrancov Ján Brejčák, Karol Sloboda a Tomáš Slovák. Do Helsínk tak berie 25 hráčov - trojicu brankárov, ôsmich obrancov a 14 útočníkov. Na šampionátovú súpisku však nezaradí všetkých, reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať na ňu minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Maximálne môže uviesť na súpisku 25 hráčov, z toho troch brankárov.



V priebehu MS môže prísť k zmenám

Do úvahy pripadá ešte aj Richard Pánik, ktorého Tampa Bay už dávnejšie stratila šancu na účasť v bojoch o Stanleyho pohár, mladý krídelník pokračuje s farmárskym tímom Syracuse Crunch v play off AHL. Prvé kolo sa pre jeho tím končí najneskôr 5. mája, v prípade vyradenia by mohol posilniť reprezentáciu v priebehu šampionátu.

"Budeme priebežne sledovať nielen vývoj v play off AHL ale i NHL. V úvode šampionátu nemusíme mať napísaných všetkých hráčov na súpiske. V priebehu MS môže prísť k zmenám, rovnako ako vlani, keď mužstvo doplnil Michal Handzuš," povedal Vůjtek.


.


Na jednej strane radosť, na druhej smútok

Po pondelkovom rozhodnutí zavládla v kabíne na jednej strane radosť, na druhej smútok. "Je naozaj úžasné, že som sa dostal na šampionát," tešil sa Marko Daňo. "Začalo sa to v podstate veľkou náhodou. Tomáš Surový opustil na týždeň nomináciu a zavolali mňa, pričom som už mal ísť do 'dvadsiatky'. Osud asi zariadil, že som sa vrátil a skončilo to tak, že som tu a cestujem na šampionát." Opačné pocity mal Ján Sýkora.

"Samozrejme veril som, že sa tam nejako dostanem, ale nakoniec to nevyšlo. No uvidíme, čo bude budúci rok, budem na sebe drieť a možno dostanem aj nejakú ponuku zo zahraničia. Majstrovstvá veľmi prežívam už odmalička. Vždy som sa tam chcel vidieť. Keď žijete s tými chalanmi dlhší čas na hoteli a každý deň ste spolu, tak isto budem s nimi prežívať každú emóciu," povedal útočník Banskej Bystrice.

Slovenskí reprezentanti odcestujú do Helsínk v stredu dopoludnia cez Viedne. V piatok o 15.15 SELČ potom otvoria šampionát súbojom s Francúzskom. "Každé mužstvo sa chce dostať do štvrťfinále, aj silné mužstvá to považujú za úspech. Aj keď je naše mužstvo oslabené o viaceré zvučné mená, dávame si čo najvyšší cieľ a to je práve štvrťfinále. Veľa sa bude odvíjať od prvého zápasu s Francúzskom, ktorý bude veľmi dôležitý," dodal Vůjtek.

Hlavný tréner už v pondelok oznámil aj zloženie útokov, ako by mali nastúpiť v prvom zápase s Francúzskom: Radivojevič, Kukumberg, Kopecký - Šatan, Stümpel, Hudáček - Miklík, Bližňák, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový. Zloženie obranných dvojíc ani meno brankára zatiaľ neprezradil.

Záverečná nominácia na MS (3.-19. mája):

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Roman Kukumberg, Miroslav Šatan (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Marcel Haščák (HC Košice), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL)


Sýkora zobral neúčasť športovo: Budem s nimi prežívať každú emóciu

Ján Sýkora absolvoval so slovenskou hokejovou reprezentáciu kompletnú záverečnú prípravu, no nakoniec sa na majstrovstvá sveta nedostal. Smutnú správu sa dozvedel až v pondelok na záverečnom zraze pred odchodom do Helsínk, no napriek tomu ju zobral športovo a na reprezentáciu nezanevrie.

Dvadsaťdvaročný krídelník HC'05 Banská Bystrica priznal, že do poslednej chvíle dúfal, že na šampionáte nebude chýbať. "Samozrejme, veril som, že sa tam nejako dostanem, ale nakoniec to nevyšlo. Bolo to sklamanie, ale život sa predsa nekončí," povedal krátko po tom, čo sa dozvedel rozhodnutie trénera Vladimíra Vůjtka. Na jeho tvári ale nebolo badať príliš veľký smútok, skôr odhodlanie, že sa mu to už na budúci rok podarí: "Uvidíme, čo bude. Budem na sebe drieť a možno dostanem aj nejakú ponuku zo zahraničia. Bude ďalšia sezóna, ďalší hráči skončia, znova sa bude omladzovať káder a ja budem mať ďalšiu šancu, aby som sa na majstrovstvá dostal. Takže z toho nerobím nejakú vedu."

Sýkora podával dobré výkony počas celej záverečnej prípravy a predviedol sa najmä v Prahe v zápase s rivalmi z Česka, keď za stavu 0:2 naštartoval parádnym gólom spoza bránky obrat na 3:2. Aj keď to nakoniec na nomináciu nestačilo, je rád, že si mohol zahrať v reprezentácii. "Myslím si, že horšie by bolo, kebyže ma tréner vyradil hneď na začiatku prípravy. Vtedy by som zistil, že na to nemám. Keď teraz tréner povedal, že medzi nami nie sú žiadne rozdiely, tak ma to samozrejme potešilo. Budem na sebe drieť, aby nabudúce nejaký ten rozdiel medzi mnou a druhými bol," zasmial sa mladý útočník.

Na tohtoročný šampionát nezanevrie a svojim doterajším spoluhráčom bude fandiť aspoň na diaľku. "Určite budem sledovať šampionát. Majstrovstvá veľmi prežívam už odmalička. Vždy som sa tam chcel vidieť. Keďže som žil s chalanmi dlhší čas na hoteli a každý deň sme boli spolu, tak isto budem s nimi prežívať každú emóciu, či už na ľade alebo na striedačke," dodal.
 

Vyberte región